tisdag 3 juli 2012

Önskelista

  • En visseljohanna, som tjuter när vattnet börjar koka! Så man inte riskerar att få lågan på gasolspisen släckt av överkokat vatten, och gasolen fortsätter läcka, sippra ut, utan att man märker något.... Lösningen? En klassisk "visseljohanna", dvs en tekanna/kaffepanna eller vad man ska översätta det till, med en pip. Det finns nog i nyare tillverkning också, som är piffiga och funkar likadant. Det viktiga är funktionen, inte utseendet, i det här fallet. Men den ska definitivt vara i fräscht skick och 100% fungerande, oavsett om den är gammeldags, ny eller antik :-)
  • Liten bit skärmvägg, vitmålad, framför dasset.
    Som insynsskydd,
    men ändå möjlighet att sitta och kika igenom spjälorna ;-)

    Eftersom man inte har något lyse (normalt sett) därinne, och inget fönster, så kom jag på den här idén! Antingen har man ju en batteridriven lampa på dass, eller en lykta eller nåt annat tänt. Men ibland kanske man inte har tillgång till det, eller inte tycker att det behövs just då. Eller om man blir lite klaustrofobisk så där, i dass-stunden. Eller om man helt enkelt bara är ett naturbarn som älskar att sitta med öppen dassdörr och titta på natthimlen, och skogen och lyssna till nattens ljud, naturens ljud, översköljd av stjärnljus, månljus eller ljuset som döljer sig bakom molnen. Eller om man helt enkelt bara vill sitta och titta ifall någon är på väg uppför backen, i form av besök. ;-)

    Om man då sitter med dörren på glänt, eller helöppen, men har lite skydd en bit framför dasset, vid "stigen" men ändå kan sitta och se litegrann vad som händer framåt, så är ju det toppen!! Det kan ju vara mysigt med en liten skärm för att det blir lite ombonat, på sitt sätt. Om man t ex sätter ut ett handfat med vattenkanna brevid, lite blommor eller någon väldoftande buske. Så att dassbesöket ska kännas som något som är mysigt, lockande eller åtminstone inte obehagligt eller läskigt pga mörkret, naturen, eller för att man inte vill bli överraskad mitt i sin privata stund :-D Vit ska den förstås vara för att ljuset från månen och lyktorna ska reflekteras, både när man är där, som på håll, så man vet vart man ska tassa iväg någonstans om man måste dit "miss-i-nassen".

    Allt för att göra ett ställe utan elektricitet upplyst och välkomnande för alla som är vana vid den moderna världens ständiga ljus, som faktiskt inte finns härute. Man tar hjälp av naturen, reflekterande material, månens sken, fotogenlyktor och solcellslampor - bara naturens hjälpmedel och några varianter som känns naturligt på en sådan plats.

  • Massor med stenplattor till trädgården, skiffer, kalksten, röd ölandssten t ex. I mängder! Både för syrénbersån som till små gångplattor längs med huskanten, vid "rabatten" på väg mot vattentunnan. Och till att göra andra små "platser" på tomten, vid den blivande duschplatsen till exempel, eller när man bara vill ha någon eller några plattor att sätta ut en lykta på.  Jag vill göra massor med små gångar och stigar här och var på tomten. Den är ju rätt stor och lite oländig här och var, just nu i alla fall. Såna här stenar/plattor kan man i Stockholmstrakten i alla fall få tag på gratis om man har ögonen öppna och är lite snabb när det gäller annonser på Blocket t ex. Annars kan man säkert få nys om hyfsat billiga som säljs begagnat då och då. Det är bara att hugga in!

  • More ideas to come.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar